Το «Ευρετήριο όρων ΔΑΜ», υλοποιήθηκε με την ενθάρρυνση του Συντονιστή της Διυπουργικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, κ. Κωστή Μουσουρούλη, του Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης κ. Πελοπίδα Καλλίρη καθώς και του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή της ΜΟΔ Α.Ε. Γιάννη Αγαπητίδη.
Συντελεστές
Συντάχθηκε από την Ομάδα Υποστήριξης Πράξεων Κρατικών Ενισχύσεων της ΜΟΔ Α.Ε., σε συνεργασία με την Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού και Συντονισμού Χρηματοδότησης της Ειδικής Υπηρεσίας ΔΑΜ.
Βασιλική Βασιλείου, Γεωργία Κωνσταντινοπούλου, Γεώργιος Χουρδάκης,
Στελέχη της Ομάδας Υποστήριξης Πράξεων Κρατικών Ενισχύσεων / ΜΟΔ Α.Ε.
Άννα Κανακάκη,
Προϊσταμένη της Ομάδας Υποστήριξης Πράξεων Κρατικών Ενισχύσεων / ΜΟΔ Α.Ε.
Σταύα Αγγελίδη,
Προϊσταμένη Τμήματος Α΄ Σχεδιασμού και Στρατηγικής, Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού και Συντονισμού Χρηματοδότησης / Ειδική Υπηρεσία ΔΑΜ
Χρήστος Λάλος,
Στέλεχος Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού και Συντονισμού Χρηματοδότησης / Ειδική Υπηρεσία ΔΑΜ
Πως δημιουργήθηκε το Ευρετήριο και τι περιέχει
Για την υλοποίηση του «Ευρετηρίου όρων ΔΑΜ», εφαρμόστηκε η μεθοδολογία Human Centered Design (HCD, (ideo.com)) και αρχές σύνταξης ευρετηρίου ειδικού σκοπού με βάση τα οποία αναπτύχθηκε κατάλληλη μεθοδολογία.
Κατά την αρχική μελέτη, και μετά τον προσδιορισμό των μελλοντικών χρηστών του εργαλείου, πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική έρευνα που περιλάμβανε τη συγκέντρωση και αποκωδικοποίηση θεσμικών, επιχειρησιακών κι επιστημονικών κειμένων της Δίκαιης Μετάβασης [Κανονισμοί &΄ Οδηγίες ΕΕ, Νόμοι, Προεδρικά Διατάγματα και Υπουργικές Αποφάσεις, τα Εθνικά Σχέδια, τα Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021-2027 που έχουν συνέργειες με το Πρόγραμμα Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση 2021-2027, Μελέτες και Άρθρα, Ευρωπαϊκές – Εθνικές και Περιφερειακές ιστοσελίδες δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, Ιστοσελίδες διεθνών οργανισμών – κοινωνικών εταίρων και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων].
Τα κριτήρια επιλογής και ταξινόμησης, που χρησιμοποιήθηκαν για τη επιλογή των όρων, ήταν τα εξής:
❖ Σχετικότητα /επικαιρότητα,
❖ Αξιοπιστία πηγής,
❖ Χρησιμότητα /συνάφεια.
Για κάθε όρο, η συντακτική ομάδα διενήργησε μελέτη συγκέντρωσης δεδομένων, αναζητήθηκαν και αξιολογήθηκαν πηγές για τον ορισμό, ανάγκες χρηστών, καλές πρακτικές και καταρτίστηκε πρότυπο σχέδιο ανάπτυξης λήμματος (prototype design 0.1).
Το πρότυπο σχέδιο του Ευρετηρίου δοκιμάστηκε πιλοτικά σε δυνητικούς χρήστες, αναθεωρήθηκε, βελτιώθηκε και επεκτάθηκε.
Η πρώτη έκδοση, Ιούλιος 2024 (Ευρετήριο_ΔΑΜ_ΟΥΠΚΕ JUN 24_1.14web.final), περιέχει 640 όρους κατανεμημένους σε 8 θεματικές κατηγορίες και για κάθε όρο καταγράφονται έως 8 ετικέτες/πεδία: «όρος», «συντομογραφία», « ορισμός», «συμπληρωματικές πληροφορίες», κείμενο για την διευκόλυνση της κατανόησης («Με άλλα λόγια»), «όρος» και «ορισμός» στα αγγλικά και «πηγή», με σύνδεσμο προς θεσμικό κείμενο ή ιστότοπο με περισσότερες πληροφορίες.