ΝΕΑ

Ομιλία Διοικητού ΕΥΔΑΜ στο 1o Balkan Energy Forum – Π. Καλλίρης: Εθνικός στόχος και χρυσή ευκαιρία για τη Δυτική Μακεδονία το πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

Στην ομιλία του στο 1o Balkan Energy Forum, που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη το τριήμερο 23-25 Μάιου, ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας ΔΑΜ κ. Πελοπίδας Καλλίρης επισήμανε ότι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα μέσα σε 18 μήνες, 32 δράσεις ύψους 791 εκ. ευρώ, ενώ υπάρχουν προσκλήσεις ύψους 728 εκ. ευρώ.

Ο Διοικητής της ΕΥΔΑΜ αναφέρθηκε στην πιστή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, αλλά και στην πρόσφατη ολοκλήρωση των δύο Δράσεων του Προγράμματος ΔΑΜ για την Ενίσχυση των Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων, μέσω του Καθεστώτος De minimis, με τον στόχο και των δύο Δράσεων να έχει υπερκαλυφθεί. Ενδεικτικά, για την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας υποβλήθηκαν 619 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 52,2 εκ. ευρώ, με τις νέες θέσεις εργασίας στα υποβαλλόμενα επενδυτικά σχέδια να υπολογίζονται σε 1.177.

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι προβλέπεται ενίσχυση των ΜμΕ και των μεγάλων επιχειρήσεων για επενδυτικά σχέδια ύψους 280 εκ. ευρώ, που θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.  Οι δράσεις αυτές είναι σε εξέλιξη και η υποβολή των σχετικών προτάσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του Ιουνίου.

Συνολικά, για την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, αναμένεται να διοχετευτεί περίπου το 63% των πόρων του Προγράμματος (πάνω από 1 δις ευρώ) με βασική στρατηγική επιλογή να είναι η μετατροπή της σε «εναλλακτικό ενεργειακό κόμβο» και η προσέλκυση επενδύσεων σε νέους και δυναμικούς τομείς εθνικής σημασίας.

Επιπρόσθετα, ο κ. Καλλίρης τόνισε ότι τον άλλο μήνα θα ανακοινωθεί πρόγραμμα ύψους 100 εκ. ευρώ για ενεργειακές επενδύσεις, ενώ σε συνεργασία με τα τοπικά επιμελητήρια υλοποιούνται δράσεις  ύψους 46 εκ. ευρώ για upskill και reskill για νέους άνεργους. Όπως υπογράμμισε, η συνδρομή των τοπικών φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας είναι βαρύνουσας σημασίας καθώς «δεν περισσεύει κανείς».

Επισήμανε, τέλος, ότι το 2025 προβλέπεται η αναδιάρθρωση του προγράμματος, η οποία θα λύνει ζητήματα σε σχέση με τις σημερινές διαμορφούμενες συνθήκες.