ΕΣΠΑ - ΕΥΔΑΜ - Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

ΝΕΑ ΔΑΜ

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 21/4/2023 στο Επιμελητήριο Αρκαδίας, η εκδήλωση ενημέρωσης της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΕΥΔΑΜ)

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 21/4/2023 στο Επιμελητήριο Αρκαδίας, η εκδήλωση ενημέρωσης της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΕΥΔΑΜ).

Την εκδήλωση προλόγισε με βιντεοσκοπημένο μήνυμα ο αρμόδιος για θέματα ΔΑΜ, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Παπαθανάσης, ο οποίος εξήρε τη συστηματική δουλειά της ΕΥΔΑΜ, καθώς μόλις σε διάστημα τεσσάρων (4) μηνών από την ενεργοποίηση του Προγράμματος, έχει ήδη εξειδικευτεί περίπου το 35% του συνολικού προϋπολογισμού και έχουν δημοσιευτεί 12 Προσκλήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 187,1 εκ. €.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, την οποία συντόνισε ο Διοικητής της ΕΥΔΑΜ, κ. Καλλίρης, χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ, κ. Σκάλκος, ο οποίος στάθηκε στο κοινό όραμα για την Αρκαδία και στις συνέργειες μεταξύ διαφορετικών χρηματοδοτικών εργαλείων, στις οποίες θα κριθεί το αποτέλεσμα για την εθνική πρόκληση της απολιγνιτοποίησης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης, Οικονομίας, Παιδείας, Δίκαιης Μετάβασης (Μεγαλόπολης) και ΣΔΙΤ Απορριμμάτων κ. Λαμπρόπουλος, σημείωσε στην τοποθέτησή του την προσπάθεια της Περιφέρειας να εξασφαλιστούν σημαντικά κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων, με ισχυρό αναπτυξιακό αποτέλεσμα για την περιοχή, ενώ ανέφερε ότι θα πρέπει να ανταποδώσουμε στη Μεγαλόπολη τη μεγάλη συνεισφορά της στην ενεργειακή κάλυψη της χώρας.

Η εκδήλωση έδωσε την ευκαιρία να παρουσιαστούν οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες που παρέχονται για τη δίκαιη μετάβαση, τόσο μέσω του Προγράμματος ΔΑΜ, όσο και μέσω άλλων χρηματοδοτικών πηγών. Κυρίως, όμως, έδωσε το βήμα να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος για την εκκίνηση σημαντικών έργων στην περιοχή και την ευκαιρία να αναδειχθεί ο κοινός στρατηγικός βηματισμός όλων των αρμόδιων αρχών.

 

 

Παρουσιάσεις:

Εδαφικές Επιτροπές ΔΑΜ κα. Μαυρογονάτου

JTF Implementation Mr Sander

JT Mechanism Mr Chraska

Πράσινο Ταμείο κα. Καρβελά

Land Uses κ. Μπούκης

ΠΔΑΜ Μεγαλόπολη κ. Ντερτιλής