ΕΣΠΑ - ΕΥΔΑΜ - Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

ΝΕΑ

Συνάντηση εργασίας της ΕΥΔΑΜ στο περιθώριο της 103ης Συνόδου Πρυτάνεων, για τον ρόλο των Πανεπιστημίων στο πλαίσιο της Ενεργειακής και Δίκαιης Μετάβασης

Συνάντηση εργασίας της ΕΥΔΑΜ στο περιθώριο της 103ης Συνόδου Πρυτάνεων, για τον ρόλο των Πανεπιστημίων στο πλαίσιο της Ενεργειακής και Δίκαιης Μετάβασης.

Την Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2023, η ΕΥΔΑΜ διοργάνωσε στην Καστοριά  συνάντηση εργασίας με τίτλο “Ο ρόλος των Πανεπιστημίων στο πλαίσιο της Ενεργειακής και Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης». Η συνάντηση έλαβε χώρα στο περιθώριο της 103ης Συνόδου Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, υπό την Προεδρία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Σε ζωντανή σύνδεση, ο κ. Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τόνισε ότι η συμβολή των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων είναι σημαντική για την επιτυχία της εθνικής προσπάθειας για την απολιγνιτοποίηση, η οποία αποτυπώνεται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα και στο Εθνικό Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Στο πλαίσιο αυτό, εστίασε στο Πρόγραμμα Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, αναδεικνύοντάς το ως το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο ήδη από τον Οκτώβριο του 2022 έχει μπει δυναμικά σε τροχιά υλοποίησης.

Στη συνάντηση συμμετείχε διαδικτυακά και η κα. Αλεξάνδρα Σδούκου, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ βιντεοσκοπημένο μήνυμα απηύθυνε και ο κ. Carsten Rassmusen, ως εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από πλευράς του, ο κ. Πελοπίδας Καλλίρης, Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, υπογράμμισε ότι τα Πανεπιστήμια και ειδικότερα αυτά που εδρεύουν στις περιοχές μετάβασης, μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του εθνικού σχεδιασμού, ως πυρήνες γνώσης, έρευνας και καινοτομίας. Αυτό ακριβώς το τρίπτυχο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες του σχεδιασμού και της επιτυχούς εφαρμογής της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης και επάνω σε αυτή τη βάση χτίζεται η συνεργασία μας με τα Πανεπιστήμια. Στο πλαίσιο αυτό, εξήρε τη συνεργασία της ΕΥΔΑΜ με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας για την υλοποίηση του εμβληματικού έργου της Ζώνης Καινοτομίας και ιδιαίτερα του Τεχνολογικού Πάρκου που αποτελεί τον 1ο θύλακα.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκε από την κα. Νατάσα Ζαρκοπούλου, Προϊσταμένη της Μονάδας Γ της Διαχειριστικής Αρχής ΕΣΠΑ-ΔΑΜ, το αναλυτικό περιεχόμενο του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027 και η ξεχωριστή στρατηγική επιδίωξη μέσα από τα 3 διακριτά Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης. Τέλος, τα ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας της ΕΥΔΑΜ για ουσιαστική συνεργασία με τα Ελληνικά Πανεπιστήμια, αναδείχτηκαν και από την κα. Αλεξάνδρα Μαυρογονάτου, Διευθύντρια του Γραφείου του Διοικητή ΕΥΔΑΜ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ