Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αρμόδιος για θέματα ΔΑΜ, Νίκος Παπαθανάσης, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη, σε συνέντευξη Τύπου, πραγματοποίησε τον απολογισμό του πρώτου τριμήνου του 2025 και ανακοίνωσε τον προγραμματισμό για τους επόμενους μήνες, σε σχέση με την αξιοποίηση του συνόλου των χρηματοδοτικών εργαλείων που διαχειρίζεται το ΥΠΕΘΟΟ για την στήριξη της κοινωνίας και για την ενίσχυση της οικονομίας. Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχε ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Πελοπίδας Καλλίρης παρουσιάζοντας την πορεία υλοποίησης του προγράμματος.
Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης ενδεικτικά τόνισε: «Είναι ιδιαίτερη χαρά να βρίσκομαι στην παρουσίαση για την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη της κοινωνίας. Κατά τις συνεδριάσεις των άτυπων Eurogroup και το ECOFIN της προηγούμενης εβδομάδας συζητήσαμε θέματα όπως η ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες, οι δασμοί και το ψηφιακό ευρώ. Σήμερα, πάλι εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου συζητάμε για τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία εντάσσονται στο ίδιο ευρύτερο πλαίσιο, την ίδια ευρύτερη συζήτηση. Η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης διαρθρώνεται σε δύο επίπεδα. Το ένα είναι η δημοσιονομική σταθερότητα και το άλλο το πώς μπορούμε να απελευθερώσουμε – να «ξεκλειδώσουμε» θύλακες ανάπτυξης είτε με αφαίρεση εμποδίων και γραφειοκρατίας, είτε μέσω των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Αναπληρωτή Υπουργό Νίκο Παπαθανάση και την ομάδα του για τη σημαντική δουλειά που έχει γίνει. Η κουλτούρα του Ταμείου Ανάκαμψης, το «πάντρεμα» και η στόχευση των μεταρρυθμίσεων με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι κάτι που ευρύτερα προσπαθεί να κάνει το οικονομικό επιτελείο. Στο σύνολο της δουλειάς μας προσπαθούμε να απελευθερώνουμε το μέγιστο δυνατό αναπτυξιακό δυναμικό από κάθε ευρώ που έρχεται μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία στην οικονομία. Αυτή θα είναι και η φιλοσοφία μας γενικότερα το επόμενο διάστημα: η βέλτιστη δυνατή στόχευση για να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα.».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, συνεχάρη τους εμπλεκόμενους στην υλοποίηση των προγραμμάτων «για την εξαιρετική δουλειά και το μετρήσιμο αποτέλεσμα», και μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: «Το πρώτο τρίμηνο του 2025, μέσα σε ένα περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας, σε αντίθεση με τις αναταράξεις διεθνώς, η Ελλάδα κατάφερε να διατηρήσει τις πρώτες θέσεις μεταξύ των κρατών -μελών της Ε.Ε. ως προς την απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων, πόρων οι οποίοι διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στη συνέχιση της ανάπτυξης με ρυθμούς κατά πολύ υψηλότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μάλιστα, για πρώτη φορά στη διάρκεια της Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027, η χώρα βρίσκεται στη 2η θέση της σχετικής ευρωπαϊκής κατάταξης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε.. Ταυτόχρονα, εξασφαλίσαμε μια ακόμα θετική αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή το 5ο αίτημα εκταμίευσης πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, με αποτέλεσμα 21.3 δισ. ευρώ, δηλαδή το 59% του συνολικού προϋπολογισμού του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0.» να φτάνει στην ελληνική κοινωνία και στην οικονομία, με παρεμβάσεις που σχετίζονται άμεσα με την καθημερινότητα όλων των συμπολιτών μας. Την ίδια ώρα, οι δαπάνες του Αναπτυξιακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για το 2025 είναι οι υψηλότερες της 15ετίας και προβλέπεται ότι θα αυξηθούν περαιτέρω κατά 500 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα να υπερβούν τα 17 δισ. ευρώ το 2026. Ενώ, το ποσοστό των ενταγμένων έργων στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025 ανέρχεται στο 82% του προϋπολογισμού και οι νομικές δεσμεύσεις στο 67,4%. Παράλληλα, οι προσκλήσεις στο πλαίσιο του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης ανέρχονται ήδη στο 67% του συνολικού προϋπολογισμού και οι εντάξεις στο 43%, δημιουργώντας 2550 θέσεις εργασίας.».
Ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, Πελοπίδας Καλλίρης, υπογράμμισε: «Το νέο παραγωγικό μοντέλο στις περιοχές μετάβασης διαμορφώνεται σε στέρεες βάσεις και με προοπτική. Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας επιτυγχάνεται με την έγκριση των επενδυτικών σχεδίων, τα οποία βρίσκονται πλέον στα πρώτα στάδια υλοποίησης, δημιουργώντας νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Επιπρόσθετα, χάρη στο ταμείο χαρτοφυλακίου του ΔΑΜ, παρέχονται προνομιακά εργαλεία δανεισμού που συμβάλλουν στην ευνοϊκή χρηματοδότηση αυτών των σχεδίων. Ταυτόχρονα, οι ενεργές προσκλήσεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δράσεων, συμπεριλαμβανομένων πρωτοβουλιών στον τομέα της ενεργειακής αναβάθμισης, της επιχειρηματικής καινοτομίας και της κοινωνικής προστασίας. Συνεχίζουμε σταθερά στην υλοποίηση των δεσμεύσεων μας.».
Στη διάρκεια της συνέντευξης τις δράσεις αρμοδιότητας τους παρουσίασαν και οι: η Γ.Γ. Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΠΔΕ& ΕΠΑ) Κατερίνα Οικονόμου, η Γ.Γ. ΕΣΠΑ Βασιλική Παντελοπούλου, ο Γ.Γ Διαχείρισης Τομεακών Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ταμείου Συνοχής και Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Γιώργος Ζερβός, ο Διοικητής Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης Ορέστης Καβαλάκης, ο Διευθυντής της Μονάδας Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, Νίκος Σέργης, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Ισμήνη Παπακυρίλλου και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων Α.Ε., Δρ. Χάρης Λαμπρόπουλος.