ΕΣΠΑ - ΕΥΔΑΜ - Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

NEWS

Νίκος Παπαθανάσης: Ανάπτυξη πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, με νέες θέσεις εργασίας και το 2024, παρά τους αντίθετους ανέμους σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή

Στο πλαίσιο της έκτης συνέντευξης Τύπου από την ανάληψη του χαρτοφυλακίου του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης, αναφέρθηκε στα επενδυτικά εργαλεία για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και τη βελτίωση των υποδομών. Συγκεκριμένα παρουσίασε τις δράσεις που υλοποιούνται μέσω: των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΔΑΜ), της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ).

Ο Αναπληρωτής Υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, παρά τους «αντίθετους ανέμους στην υπόλοιπη Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή», διατυπώνοντας ταυτοχρόνως την εκτίμηση ότι σημαντικό ποσοστό της ανάπτυξης το 2024, θα προέλθει από τους ευρωπαϊκούς και τους εθνικούς πόρους που έχει στη διάθεσή της η χώρα, αλλά και εξαιτίας της στρατηγικής επιλογής της Κυβέρνησης να διαθέσει στην οικονομία πάνω από 12,2 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του μεγαλύτερου Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων των τελευταίων 14 ετών.

Αναφορικά με το πρόγραμμα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, υπογράμμισε ότι αυτό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, και ήδη, έχουν εκδοθεί προσκλήσεις ύψους 723,59 εκατ. ευρώ που ανέρχονται στο 44% τους συνολικού προϋπολογισμού και εντάξεις έργων ύψους 229,9 εκατ. ευρώ. Οι δράσεις του προγράμματος αφορούν στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, κυρίως υφιστάμενων και υπό ίδρυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, καθώς και στην ενεργειακή και εργασιακή μετάβαση.

Στη συνέχεια, ο Διοικητής της ΕΥΔΑΜ, κ. Πελοπίδας Καλλίρης, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι: «Η πορεία υλοποίησης του Προγράμματος για τις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης εντείνεται. Έξι προσκλήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ, είναι ήδη ανοιχτές για την υποβολή επενδυτικών σχεδίων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Δυτική Μακεδονία και στους Δήμους Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας, με στόχο την αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου αυτών των περιοχών. Επίκεντρο του προγραμματισμού μας είναι η περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η προώθηση έργων και επενδύσεων με ενεργειακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Το 2024 θα είναι πραγματικά μια χρονιά ορόσημο για την επίτευξη των στόχων μας».

Στη συνέντευξη Τύπου, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών πλαισίωναν οι: κ. Πελοπίδας Καλλίρης, Διοικητής της ΕΥΔΑΜ, κ. Νίκος Σέργης, Διευθυντής της Μονάδας ΣΔΙΤ, Δρ. Χάρης Λαμπρόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων Α.Ε, κα. Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΑΤΕ Α.Ε., κ. Γιώργος Ζαββός, Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, κα. Ισμήνη Παπακυρίλλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος ΕΑΤ.

 

Επισυνάπτεται η αναλυτική παρουσίαση της συνέντευξης Τύπου

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ