eydam logo
ΕΣΠΑ

αέριο του θερμοκηπίου

Κατηγορία: Περιβαλλοντικοί Οροι

Συντομογραφία:

Κάθε αέριο που συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, καθώς απορροφά την υπέρυθρη ακτινοβολία, συμπεριλαμβανομένου του διοξειδίου του άνθρακα, του μεθανίου, του υποξειδίου του αζώτου και των φθοριούχων αερίων, όπως οι υδροφθοράνθρακες.

Συμπληρωματικές πληροφορίες

Το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), το μεθάνιο (CH4), το υποξείδιο του αζώτου (N2O) και οι υδροφθοράνθρακες (HFCs) αποτελούν παραδείγματα αερίων θερμοκηπίου, τα οποία απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία προκαλώντας κατ’ αυτό τον τρόπο το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Λαμβάνοντας υπόψη το διαφορετικό δυναμικό θέρμανσης του πλανήτη που έχουν τα αέρια θερμοκηπίου, οι εκπομπές τους συνήθως υπολογίζονται και εκφέρονται σε ισοδύναμα διοξειδίου του άνθρακα (CO2e).
Περισσότερα στο: Ειδική Έκθεση Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου https://www.eca.europa.eu/Lists/ECADocuments/SR14_14/QJAB14014ELC.pdf

Με άλλα λόγια

Τα αέρια του θερμοκηπίου είναι αέρια στην ατμόσφαιρα που δρουν παρόμοια με το γυαλί σε ένα θερμοκήπιο: απορροφούν την ενέργεια και τη θερμότητα του ήλιου που ακτινοβολείται από την επιφάνεια της Γης, την παγιδεύουν στην ατμόσφαιρα και την εμποδίζουν να διαφύγει στο διάστημα.Αυτή η διαδικασία είναι ο κύριος λόγος για το φαινόμενο του θερμοκηπίου που διατηρεί τη θερμοκρασία της Γης πιο ζεστή από ό,τι θα ήταν διαφορετικά, επιτρέποντας την ύπαρξη ζωής στη Γη. Πολλά αέρια του θερμοκηπίου εμφανίζονται φυσικά στην ατμόσφαιρα, αλλά η ανθρώπινη δραστηριότητα προσθέτει τεράστιες ποσότητες, ενισχύοντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου που συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Περισσότερα στο: Greenhouse gas emissions by country and sector (infographic) -https://www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/society/20180301STO98928/greenhouse-gas-emissions-by-country-and-sector-infographic)

Αγγλικός όρος

greenhouse gas

Αny gas that contributes to the greenhouse effect by absorbing infrared radiation, including carbon dioxide, methane, nitrous oxide and fluorinated gases such as hydrofluorocarbons.

Πηγή / Source

Σχετικό Έγγραφο

Σχόλια

image_pdfimage_print
0 0 Φήφοι
Βαθμολογία άρθρου
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση για
guest
0 Σχόλια
Παλαιότερο
Νεότερο Με τις περισσότερος ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Προβολή όλων των σχολίων
0
Θα εκτιμούσαμε τις σκέψεις σας, παρακαλώ αφήστε ένα σχόλιοx