eydam logo
ΕΣΠΑ

Ευρωπαϊκός Χώρος Έρευνας

Κατηγορία: Επιχειρηματικότητα, Έρευνα, Καινοτομία

Συντομογραφία:

ΕΧΕ

Πλαίσιο εργασίας που περιγράφει και συστηματοποιεί τις ερευνητικές δραστηριότητες και την πολιτική καινοτομίας σε ολόκληρη την Ευρώπη και περιλαμβάνει: α) την εσωτερική αγορά για την έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας ερευνητές, τεχνολογία και γνώση διακινούνται ελεύθερα, β) το συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο των εθνικών και περιφερειακών ερευνητικών δραστηριοτήτων, προγραμμάτων και πολιτικών, γ) την εφαρμογή και τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη συγκέντρωση και την εντατικοποίηση των προσπαθειών έρευνας σε επίπεδο EE και το συντονισμό τους με εθνικές και διεθνείς πρωτοβουλίες.

Συμπληρωματικές πληροφορίες

Η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας (ΕΧΕ) αποφασίσθηκε τον Μάρτιο του 2000 στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας για την αντιμετώπιση του κατακερματισμού των εθνικών συστημάτων έρευνας και καινοτομίας (Ε&Κ) και της έλλειψης συντονισμού των εθνικών πολιτικών στον τομέα αυτό. Στη συνέχεια, το 2010, ενσωματώθηκε στη συνθήκη λειτουργίας της EE (ΣΛΕΕ) και συγκεκριμένα στο άρθρο 179 της συνθήκης που αφορά στους στόχους της πολιτικής της EE για την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη (ΕΤΑ) και το διάστημα (άρθρα 179-182). Αποτελεί ένα διαρκώς εξελισσόμενο πλαίσιο πολιτικής που περιλαμβάνει τρεις αλληλένδετες πτυχές: α) τη δημιουργία μιας «εσωτερικής αγοράς» για την έρευνα, στην οποία οι ερευνητές, η επιστημονική γνώση και η τεχνολογία διακινούνται ελεύθερα, β) τον συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο των εθνικών και περιφερειακών δραστηριοτήτων, προγραμμάτων και πολιτικών για την έρευνα, γ) την εφαρμογή και χρηματοδότηση πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Με άλλα λόγια

Αγγλικός όρος

European Research Area (ERA)

ERA is a constantly evolving policy framework comprising three interrelated aspects: a) creation of an “internal market” for research, in which researchers, scientific knowledge and technology circulate freely, b) coordination at the European context of national and regional activities, programmes and policies for research, and c) implementation and funding of initiatives at the European level. The launch of the European Research Area (ERA) was decided in March 2000 within the context of the Lisbon Strategy in order to address fragmentation of national research and innovation (R&I) systems and lack of coordination of national policies in this area. Later, in 2010, it was included in Article 179 of the Treaty on the Functioning of the European Union (TFEU) covering Union policy goals in the fields of research & technology development (RTD) and space (Art. 179-182).

Πηγή / Source

Σχετικό Έγγραφο

Σχόλια

image_pdfimage_print
0 0 Φήφοι
Βαθμολογία άρθρου
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση για
guest
0 Σχόλια
Παλαιότερο
Νεότερο Με τις περισσότερος ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Προβολή όλων των σχολίων
0
Θα εκτιμούσαμε τις σκέψεις σας, παρακαλώ αφήστε ένα σχόλιοx