eydam logo
ΕΣΠΑ

ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης

Κατηγορία: Ανθρώπινοι πόροι & Ποιότητας Ζωής

Συντομογραφία:

ΕΠΑ

Ονομάζονται οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, οι οποίες θεωρητικά στοχεύουν στην αντιμετώπιση των αιτιών που προκαλούν την ανεργία.

Συμπληρωματικές πληροφορίες

Οι Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης (ΕΠΑ) αποτελούν το σύνολο των δράσεων που στοχεύουν στην ενεργοποίηση και κινητοποίηση των ανέργων, των αναζητούντων εργασία, αυτών που αντιμετωπίζουν εμπόδια πρόσβασης στην αγορά εργασίας και αυτών που αντιμετωπίζουν εργασιακή επισφάλεια, στην προώθησή τους στην αγορά εργασίας και στην ενίσχυση της απασχολησιμότητάς τους. Αποτελούν ένα από τα βασικά εργαλεία πολιτικής σε επίπεδο Ε.Ε. – αλλά και διεθνώς – για την αντιμετώπιση της ανεργίας, την ενίσχυση της απασχόλησης και την ενεργοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, μέσα από δράσεις που αφορούν στη δημιουργία θέσεων εργασίας και νέων ευκαιριών εργασιακής και οικονομικής ένταξης, στην ανάπτυξη των προσόντων και των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού και στη βελτίωση των υφιστάμενων.
Περισσότερα στο: ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ (Αυγ.2022) -https://bit.ly/3QJZqqc

Με άλλα λόγια

Οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης ή ενεργές πολιτικές για την αγορά εργασίας αποτελούν ένα σημαντικό μέσο για την καταπολέμηση της ανεργίας σε αντιδιαστολή με τις «παθητικές» πολιτικές, οι οποίες απλά συμβάλλουν στην ανάκτηση μέρους του απολεσθέντος εισοδήματος των εργαζομένων εξαιτίας της ανεργίας. Είναι επιλεκτικές πολιτικές και επικεντρώνονται σε ειδικές ομάδες ατόμων που είναι σε εργάσιμη ηλικία με στόχο την αύξηση των πιθανοτήτων απασχόλησης ή την βελτίωση των εργασιακών και οικονομικών προοπτικών ή σε άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες εισόδου στην αγορά εργασίας.

Αγγλικός όρος

active labor market policies (ALMPs)

The main goal of active labour market policies (ALMPs) is to increase the employment opportunities for jobseekers and to improve matching between jobs (vacancies) and workers (i.e. the unemployed)

Πηγή / Source

Σχετικό Έγγραφο

Σχόλια

image_pdfimage_print
0 0 Φήφοι
Βαθμολογία άρθρου
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση για
guest
0 Σχόλια
Παλαιότερο
Νεότερο Με τις περισσότερος ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Προβολή όλων των σχολίων
0
Θα εκτιμούσαμε τις σκέψεις σας, παρακαλώ αφήστε ένα σχόλιοx