ΕΣΠΑ - ΕΥΔΑΜ - Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

NEWS

Ξεκίνησε ο Διαγωνισμός RegioStars 2023

Η διαγωνιστική διαδικασία για τα 16α βραβεία RegioStars​ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2023 έχει ξεκινήσει. Τα Regiostars κάθε χρόνο επιβραβεύουν τα καλύτερα έργα που χρηματοδοτούνται από την πολιτική συνοχής.

Οι δικαιούχοι όλων των έργων που χρηματοδοτούνται από την πολιτική συνοχής μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στις ακόλουθες έξι θεματικές κατηγορίες, οι οποίες συνδέονται με τους στόχους πολιτικής της περιόδου προγραμματισμού 2021-2027:

  • Ανταγωνιστική και έξυπνη Ευρώπη
  • Πράσινη Ευρώπη»
  • Συνδεδεμένη Ευρώπη
  • Κοινωνική και συμπεριληπτική Ευρώπη
  • Η Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες
  • και το θέμα της χρονιάς που είναι το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων.​​

Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων κα Ελίζα Φερέιρα δήλωσε σχετικά: 

«Με μεγάλη μου χαρά ανακοινώνω την έναρξη της 16ης διοργάνωσης αυτού του σημαντικού διαγωνισμού. Τα βραβεία REGIOSTARS δείχνουν πώς τα έργα της πολιτικής συνοχής μπορούν να μεταμορφώσουν τις τοπικές οικονομίες και τη ζωή των ανθρώπων στις περιφέρειες της ΕΕ. Συμβάλλουν στην ισόρροπη εδαφική ανάπτυξη της Ένωσης στηρίζοντας την οικονομία, αναδεικνύοντας την κοινωνική καινοτομία και συμβάλλοντας σε ένα πιο πράσινο, εξυπνότερο και τεχνολογικά πιο προηγμένο μέλλον. Καθώς το 2023 είναι Έτος Δεξιοτήτων, τα βραβεία REGIOSTARS θα επιβραβεύσουν τα καλύτερα έργα συνοχής, τα οποία συμβάλλουν στην αναβάθμιση και την επανειδίκευση του εργατικού δυναμικού της Ευρώπης, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη. Παροτρύνω τους φορείς υλοποίησης έργων από όλες τις περιφέρειες της ΕΕ να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στον διαγωνισμό.»

Αιτήσεις γίνονται δεκτές έως τις 31 Μαΐου 2023, ενώ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ψηφίσει το αγαπημένο του έργο για το «Βραβείο του Κοινού» ανάμεσα στους φιναλίστ.

Ο Οδηγός για την υποβολή αιτήσεων βρίσκεται εδώ.

Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν ολοκληρωμένα έργα που έχουν λάβει χρηματοδότηση είτε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, ή το Ταμείο Συνοχής, ή το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ή το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, ή έργο στο πλαίσιο οποιουδήποτε σκέλους προγραμμάτων Interreg, το οποίο άρχισε μετά την 1η Ιανουαρίου 2014.

Οι νικητές θα επιλεγούν από ανεξάρτητη κριτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου.

Τα βραβεία θα ανακοινωθούν σε τελετή απονομής στην Όστραβα της Τσεχίας, στις 16 Νοεμβρίου 2023.

Από το 2008, ο διαγωνισμός REGIOSTARS βραβεύει τα καλύτερα έργα που χρηματοδοτούνται από την πολιτική συνοχής και τα οποία διακρίνονται για την αριστεία τους και τις νέες προσεγγίσεις που υιοθετούν προς την περιφερειακή ανάπτυξη.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό εδώ.